Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Deze website gebuikt cookies voor het beheer van toegang, navigatie en andere functies. Door het gebruiken van onze website stemt U toe dat we dit soort cookies plaatsen op Uw apparaat

    Bekijk e-Privacy Richtlijnen Documenten

Opmerking
  • JW_SIG_PRG
Print

Zwem-ABC

Leren zwemmen is in ons waterrijke land heel belangrijk. Wij wonen in de buurt van water maar we zoeken het water ook graag op in een van de vele zwembaden, recreatieplassen of de zee. Bij het Zwem-ABC ligt een belangrijk accent op het veilig zijn in het water. Al vanaf de eerste zwemlessen wordt hieraan aandacht besteed.

Het Zwem-ABC bestaat uit drie Nationale Zwemdiploma's: A, B en C. Het Zwem-ABC is inhoudelijk gericht op het jonge kind, maar is ook zeker geschikt, leerzaam en leuk voor volwassenen. De zwemdiploma's A en B zijn waardevolle tussenstapjes, maar wie het zwemdiploma C op zak heeft is een echte vriend van het water geworden, die zich dan goed kan redden in moderne zwembaden en bij activiteiten in, op en aan het water.

Het Zwem-ABC kent een logische opbouw, waardoor zwemmers bij het behalen van ieder diploma vaardiger en veiliger worden. Bij het Zwem-ABC wordt in het begin veel aandacht besteed aan het watervrij maken van kinderen. Dit is een hele belangrijke periode. Hierin wordt de basis gelegd voor het leren zwemmen. Kinderen leren drijven op de borst en rug, te water gaan en er uit klimmen, draaien van borst naar rug naar borst, onder water gaan, onder water kijken en zoeken. Deze zaken zorgen ervoor dat kinderen het water leren kennen en zich er prettig in gaan voelen.

Veel oefeningen worden in spelvorm aangeboden, omdat dat voor jonge kinderen de beste manier is om iets te leren. Denk dus niet dat het kind alleen maar speelt in het water. Ieder spel heeft een bedoeling. Na deze periode van watervrij maken is het tijd voor de volgende fase: de zwemslagen

Bij het Zwem-ABC leren kinderen vanaf het begin vier zwemslagen: enkelvoudige rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Behalve aan de zwemslagen blijft ook aandacht besteed worden aan allerlei oefeningen in diep water, zoals verschillende manieren van in het water gaan, onder water zwemmen, klimmen en klauteren op een vlot en op de kant en naar de bodem gaan.

Blijven zwemmen
Een kind dat het C-diploma heeft gehaald, heeft een paspoort voor een leven lang zwem- en waterplezier. Maar het is raadzaam om regelmatig te blijven zwemmen na het halen van het Zwem-ABC. Kinderen in de groei die hun geoefendheid niet op peil houden, lopen gevaar dat de opgedane vaardigheden in het water verminderen of zelfs verloren gaan. Het spreekt vanzelf dat daarmee de veiligheid van het kind niet langer gewaarborgd is.

Zwemvereniging Nieuw-Vennep adviseert daarom om regelmatig met uw kind te blijven zwemmen, maar het liefst adviseren wij u om uw kind door te laten stromen naar Zwemvaardigheid (o.a. Snorkelen en Survival) of naar  het Wedstrijdzwemmen.

Eisen A-, B- en C-diploma
{gallery}diplomaas/ABC{/gallery}

Methodiek Zwem-ABC Zwemvereniging Nieuw-Vennep

Ondiepe bad
Voordat de jonge zwemmer in het diepe bad zwemt bij de groep van het A-diploma, wordt eerst het ondiepe bad in drie stappen doorlopen. Het ondiepe bad is onderverdeeld in drie baden, die stapsgewijs zijn opgebouwd. Na het afronden van elk bad, ontvangt uw kind een certificaat ter beloning.

In elk bad geven 1 á 2 lesgevers les en de groep bestaat uit 6 tot 8 kinderen. Hierdoor krijgt elk kind de benodigde individuele aandacht.

De eerste zwemles
De eerste zwemles is altijd een proefles, waarbij de ouders aanwezig mogen zijn om het zo vertrouwt mogelijk te maken voor hun kind. Als na de proefles besloten wordt om lid te worden van de Zwemvereniging, wordt na afloop van deze les een inschrijfpakket meegegeven.

Ondiepe bad 1
In dit bad wordt de zwemmer watervrij gemaakt en wordt het uitdrijven en drijven op de buik en rug aangeleerd. Als deze vaardigheden worden beheerst, kan de zwemmer naar bad 2.

 IMG 4195IMG 4197IMG 4199

Wat moeten de kinderen kunnen om naar bad 2 te gaan?
- Op de rug drijven
- Op de rug uitdrijven
- Op de buik drijven
- Op de buik uitdrijven
- Onder water kijken
- Van de kant in het water springen

Ondiepe bad 2
In bad 2 worden vervolgens de beenslagen van schoolslag, rugslag, borstcrawl en rugcrawl aangeleerd.

Wat moeten de kinderen kunnen om naar bad 3 te gaan?
- Vaardigheden van bad 1
- Schoolslag beenbeweging
- Rugslag beenbeweging
- Borstcrawl beenbeweging
- Rugcrawl beenbeweging
- Onder water zwemmen

Ondiepe bad 3
Tot slot volgt bad 3 waar de armslagen en de gehele zwemcombinatie (armen en benen) van schoolslag, borstcrawl en rugcrawl worden aangeleerd.

Wat moeten de kinderen kunnen om naar het diepe bad (A-diploma) te gaan?
- Vaardigheden van bad 1
- Vaardigheden van bad 2
- Schoolslag arm- en beenbeweging (combinatie)
- Rugslag beenbeweging
- Borstcrawl arm- en beenbeweging (combinatie)
- Rugcrawl arm- en beenbeweging (combinatie)

Het diepe bad
Als de drie baden in het ondiepe bad zijn doorlopen, komt uw kind terecht in het diepe bad waar gezwommen wordt voor het A-diploma. Hier worden alle oefeningen van het A-diploma behandeld. Na het behalen van het A-diploma streven wij er als vereniging naar dat elke zwemmer volledige Zwem-ABC behaalt. Daarom vindt er een automatische doorstroming plaats van het A-diploma naar het B-diploma en van het B-diploma na het C-diploma. Na het behalen van het C-diploma is het voor kinderen mogelijk bij ons verder te zwemmen voor één van de Zwemvaardigheidsdiploma's.

spotlight ABC
Zwem-ABC
spotlight zwemvaardigheden
Zwemvaardigheden
spotlight wedstrijdzwemmen
Wedstrijdzwemmen

Sponsor

handclinic